Trend in Video over IP

0
2607

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de trend die we eerst bij telefonie en video surveillance zagen, zich nu ook herhaald binnen de Audio Visuele wereld. De multimedia-industrie omarmd steeds vaker de IP-wereld. De grondslag hiervan is natuurlijk de vergevorderde digitalisering van multimedia content zelf, niet alleen als opslagmethode maar ook het signaal transport over IP. Digitale opslag van Multimedia Content spreek natuurlijk tot ieders verbeelding, maar wat zijn de nog verdere beweegredenen dat deze industrie ook gezwicht is voor het IP-geweld. Hier onder de sterke punten voor video over IP op een rij.

Kabellengten: Elk type video kabel heeft in verhouding tot een netwerkkabel grotere beperkingen op het gebied van lengte. Denk maar eens aan de HDMI-kabel, deze garandeert mits van goede kwaliteit een lengte tot 15 meter. Neem je een langere HDMI-kabel met eventueel wat versterking, dan zie je dat dit door de tijd heen niet stabiel werkt. Transport over IP kent eigenlijk geen grenzen voor gecomprimeerde Video over IP distributie. Denk maar eens aan de videodiensten als Netflix, Videoland, Film1, Amazon enz.

Brandveiligheid kabels: De veiligheidseisen aan bekabeling binnen een gebouw worden steeds hoger op het gebied van brandveiligheid. De EU heeft hier regelgeving voor opgesteld welke op papier gezet zijn in de “EN 50575”. Deze regelgeving is sinds 1 juli 2016 van kracht en de praktijk leert dat het merendeel van de AV-bekabeling niet aan de norm voldoet. Als er in een gebouw nieuwe bekabeling voor een AV-Project nodig is, dan zal deze aan EU standaard moeten voldoen en is de prijs van gecertificeerde AV-bekabeling erg hoog ten opzichte van gecertificeerde CAT 6a (en hoger) bekabeling.

Compatibiliteit: De bestaande CAT6a en hogere infrastructuur in een gebouw kan met Video over IP gewoon gebruikt worden voor content distributie. Dit betekent een behoorlijke besparing op kabelkosten. Mits de switches voldoende features hebben, dan is het zelfs mogelijk om een Video over IP omgeving te integreren met een ICT omgeving.

Schaalbaarheid: Om content op verschillende monitoren te distribueren is er normaliter een matrix video switch nodig. Deze switches hebben een vast aantal in- en uitgangen. Als de switch vol is en de klant heeft een wens voor uitbreiding, dan zal er een grotere versie van deze switch besteld moeten worden om aan deze vraag te voldoen. Video switches zijn over het algemeen best prijzig dus dit kan een behoorlijke aanslag op het budget zijn. Video over IP werkt met decoders en encoders, hierdoor zijn dit type systemen veel eenvoudiger en goedkoper uit te breiden.

Hoge resoluties: Voor grotere schermen en projecties is de beeldkwaliteit van een groot belang. Hoe groter een beeld des te meer pixel er nodig zijn. Voor deze toepassing zijn 4K en ook High Dynamic Range (HDR) oplossingen beschikbaar. Ook dient er bij grotere schermen geen beeldcompressie gebruikt te worden omdat anders de fractals (blokjes) bij deze toepassing zichtbaar worden. Op het moment dat de video content ook over een audiocomponent beschikt, dan dient de latency zo laag mogelijk te zijn ander krijgen we beelden die niet kloppen met het geluid. In jargon wordt dit vaak lipsynchroon genoemd.
Voor deze hi-res AV-categorie is de Software Defined Video over Ethernet (SDVoE) Alliance opgericht. Deze standaard maakt het mogelijk om on-gecomprimeerd, met een verwaarloosbare latency, 4K beeldmateriaal te versturen over 10Gbps ethernet. NETGEAR is overigens een van de grondleggers van deze standaard. Voor deze toepassing bieden wij onze M4300 series switches om SDVoE signalen tegen een zeer betaalbaar tarief, effectief en zonder concessies hi-res video te distribueren.

Meer informatie is terug te vinden op onze SDVoE site
Interesse in Video over IP trainingen klik dan hier

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux