NETGEAR T&T: Wat zijn de limieten voor PoE-netwerkkabels?

0
2181

Zoals je misschien wel weet, maak ik ook onderdeel uit van het NETGEAR Pro AV Design Team. Daar werd ik een week of twee geleden deelgenoot van een behoorlijke spraakverwarring over de maximale lengte van een netwerkkabel, waarover Power over Ethernet gevoerd moest worden. Dat deze lengte maximaal 100 meter is weten jullie allemaal wel. Maar heb je, je wel eens afgevraagd wat de warmteontwikkeling binnen een netwerkkabel is, als je er een vermogen van 60 tot wel 100 Watt doorheen jaagt!

Ik draai alweer een tijdje mee in de IT en toen ik de mailwisseling las waar de vraagsteller er stellig van overtuigd wat dat een netwerkkabel echt wel 200 meter lang kon zijn en dan ook nog voldoende Wattage zou moeten hebben om een AV-Encoder te voeden. Al lezende kreeg ik een déjà vu, ik neem je even mee, terug naar het begin van dit decennia. een periode waar ik nog volop betrokken was bij het design van serverruimtes en ook de tijd dat de eerste VoIP telefoons het daglicht zagen. Mij viel de eer te beurt om de laatste puntjes op de i(nstallatie) te zetten voor een serverruimte met betrekking op de door mijn voorgaande werkgever geleverde Systeem-UPS.

De situatie was een nog maar net opgeleverd, hoog kantoorgebouw waar de ICT-installatie dezelfde dag ook in bedrijf werd gesteld. De bekabeling vanuit de patchruimte was erg netjes afgemonteerd en een indrukwekkende bundel van rond de 350 netwerkkabels vertrok vanuit de patch racks richting de kabelschacht, “so far so good”. Mijn werkzaamheden aan het UPS-Systeem zaten erop. Een erkend elektricien had de UPS aangesloten op de krachtstroom en ik had de power modules en de batterijen in het chassis van de UPS geplaatst. Alles stond reeds onder spanning, dus tijd voor een bakje koffie om daarna alle verpakkingsmateriaal op te gaan ruimen. Toen ik bijna klaar was met opruimen  ontstond er in de patchruimte een lichte paniek, iemand rook een penetrante plastic-geur in de patchruimte en je raad het nooit, deze geur kwam van de bekabeling. Wat was het geval, door de behoorlijke omvang van kabelbundel, werd deze na een tijdje gewoonweg handwarm toen alle VoIP telefoons opgestart waren.

Nu spraken we in die tijd over een vermogen van niet meer dan een kleine 6 Watt per telefoon, maar nu er vermogens tot 100 Watt mogelijk zijn dacht ik, tijd voor een NETGEAR Tips & Tricks video.

In deze video een aantal zaken over PoE gerelateerde standaarden:
  • Welk vermogen hou ik bij een kabellengte van 100 meter over
  • Wat zijn de normen voor het maximaal aantal te bundelen netwerkkabels
  • Resumé met de randvoorwaarden en bijbehorende kabel adviezen.

Kortom weer wat gespreksstof om met je klanten te kunnen bespreken in een advies of bij de implementatie van een netwerkomgeving.
Klik hieronder op het plaatje om deze video te bekijken.

Heb je wat aan de video gehad? Geef deze video dan zeker even een like. 🙂
Abonneren (Klik hier) mag natuurlijk ook, zodat je nog sneller op de hoogte bent van onze nieuwste updates en trainingsvideo’s.

Ik wens je veel plezier met kijken en heb je na het zien van de video nog ideeën voor ons, over een NETGEAR gerelateerd onderwerp, waarmee we een nieuwe vlog of blog voor je kunnen maken, stuur dan zeker even een email met je tips of gedachten.

 

Eric Lindeman

Sr. SE NETGEAR Benelux