NETGEAR T&T: Wireless Captive Portals

0
2334

Nu de terrassen bij de horeca hetzij beperkt weer open zijn, krijg ik als presales van resellers frequent de vraag of we een betaalbaar outdoor acces point hebben en wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een Captive Portal voor het Gast-WiFi. Het antwoord is uiteraard ja en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden, lees dan gerust verder.

De eerste vraag is eenvoudig te beantwoorden. Met de WAX610Y ourdoor AP, hebben we een zeer betaalbare oplossing. Daarbij is dit acces point eenvoudig te installeren en te beheren met Insight waarbij gelijk portaal functionaliteit tot de beschikking is. Dus twee vliegen in één klap. Kijk je binnen Insight naar de mogelijkheden voor portaal functionaliteit, dan zie je drie oplossingen. Twee inbegrepen standaard oplossingen en een betaalde oplossing met krachtige tools voor de uitbater van de gelegenheid. Ik zal de mogelijkheden eens uiteenzetten:

 

1e Basic Captive Portal

Beveiliging/versleuteling: Met deze captive portal oplossing kan je bij SSID welke je voor het gastnetwerk hebt ingesteld, kiezen voor een open netwerk zodat iedereen zonder wachtwoord toegang heeft. Andere mogelijkheid is om het netwerk te beveiligen met een wachtwoord. In het geval je kiest voor een wachtwoordbeveiliging, dan wordt de verbinding versleuteld. Ter illustratie, bijvoorbeeld WPA2. Hierbij kom ik gelijk op de Tip van de dag: Tegenwoordig is het ook mogelijk om een open WiFi netwerkverbinding te versleutelen. Dit kan door Middel van het OWE-protocol, deze mogelijkheid zit ook in Insight. Verder instelbare mogelijkheden zijn:

Redirect URL = De mogelijkheid om een site op te geven waarop je terecht komt na het inloggen op het WiFi. Handig als je, je gasten wilt informeren via bijvoorbeeld de eigen website van de betreffende horecagelegenheid.

Session Timeout = Hier kan je instellen hoelang een bezoeker gebruik mag maken van het WiFi.

Captive Portal Logo = Hier kan je het Logo van de horecagelegenheid invoeren

Display Message = Hier heb je de mogelijkheid om een boodschap toevoegen met een veld voor de titel en daarbij een veld voor de boodschap zelf.

EULA = Als laatste kan je, indien gewenst een End User Level Agreement, toevoegen waarbij je, de voorwaarden voor het gebruik van het WiFi netwerk kunt weergeven. Veelal wordt dit gebruikt ter voorkoming van juridische aansprakelijkheid.

 

2e Facebook WiFi

De tweede optie is om de klant in te laten loggen via Facebook WiFi. Ook deze oplossing is standaard inbegrepen binnen Insight. Wat betreft de beveiliging en versleuteling zijn de omstandigheden gelijk aan het bovenbeschreven Basic Captive Portal. De verdere afhandeling van de toegang tot het gast-WiFi gaat daarna via Facebook WiFi. Facebook zelf heeft op haar site meer informatie betreft de mogelijkheden en de randvoorwaarden.

Waar Facebook in de documentatie spreekt over de routerinstellingen, hebben wij de configuratie d.m.v. Insight vereenvoudigd. Binnen Insight kan je na het aanmaken van de SSID, naar de captive portal instellingen, daar selecteer je Facebook WiFi en met de knop register, kan je de rest van de gegevens invoeren.

Als je alles netjes ingesteld hebt, krijgt de bezoeker krijgt na tijdens de inlogprocedure de vraag of deze zijn Facebook-account wil invoeren. Na het ingeven, krijgt de bezoeker toegang tot het WiFi.

Nu zul je misschien denken, ja, mar wat nu als mijn gast geen facebook heeft? Voor deze situatie hebben we de 3e optie.

 

3e Instant Captive Portal (Powered By RaGaPa)

De derde mogelijkheid is een samenwerking met de RaGaPa. RaGaPA is een van de grotere spelers op het gebied van WiFi Captive Portals en zij hebben een groot deel van het CaptiveXS portal binnen Insight geïntegreerd. Een van de voordelen van deze integratie is dat er geen extra hardware nodig is in de vorm van een appliance of een virtuele server met alle onderhoud van dien. Daarbij is de configuratie een fluitje van een cent en oogt het resultaat zeer verzorgd en professioneel. Het enige wat extra nodig is, is het basis abonnement. Dit abonnement is voor de eerste drie access points. Heb je meer dan drie AP’s, dan kan je per AP een extra abonnement afsluiten. Hierdoor is de NETGEAR/RaGaPa combinatie financieel gezien zeer voorspelbaar. Bij CaptiveXS zelf, betaal je namelijk per user en dat geeft een bij de horeca meestal een grillig resultaat.

Een van de sterke punten van Instant Captive Portal is dat er op dezelfde SSID met meerdere verschillende authenticatiemethoden gewerkt kan worden. Heeft een bezoeker geen Facebook, maar wel een ander gangbaar sociaalmedia-account of email adres, dan kan deze toch gebruik maken van het Gast-WiFi van de gelegenheid. Uiteraard zijn er nog veel extra zaken mogelijk met het Instant Captive Portal, voor het geval je daar nieuwsgierig naar bent heeft mij collega Liam Baker een mooie landingspagina in het leven geroepen, waar hij dieper op de details ingaat. Onder even een beknopt overzicht van de mogelijkheden.

    • Eenvoudige configuratie van het portaal
    • Doeltreffende aanpassingsmogelijkheden voor maatwerk
    • Verzameling en analyse van gebruikersgegevens (Demografische informatie voor FB Login)
    • PayPal-integratie
    • Meertalige ondersteuning
    • Vouchersysteem voor WiFi-toegang met receptie functie
    • Eén jaar logboek opslag voor statistieken

 

Meer info over NETGEAR Insight Pro kan je terugvinden op deze link.
Nieuwsgierig naar onze andere mogelijkheden met betrekking to Wireless LAN klik dan hier
Heb je als VAR nog geen NETGEAR Insight Pro account aangemaakt, dan heb ik hier enige tips.

Heb je vragen of wellicht ideeën voor een NETGEAR Blog stuur mij dan een email.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux