Draadloos in de klas

0
1632

Technologie is inmiddels onmisbaar in het onderwijs en maakt het leven van zowel docenten als leerlingen een stuk eenvoudiger. Maar om onderwijstechnologie optimaal te benutten heb je wel een goede netwerkverbinding nodig voor snelle gegevensoverdracht, communicatie en soepel werkende systemen. In de huidige omstandigheden betekent dit ook dat je netwerktechnologie nodig hebt die flexibel genoeg is om geschikt te zijn voor zowel fysiek als online onderwijs of een combinatie hiervan.

Maar er is meer nodig dan flexibele en betrouwbare prestaties: netwerken moeten ook voldoende privacy bieden en veilig zijn, en binnen een bepaald budget passen. In een ideale wereld zijn netwerken ook probleemloos te installeren en onderhouden, en eenvoudig uit te breiden bij toenemende belasting.

Dat laatste punt is heel belangrijk omdat in het onderwijs steeds meer zware toepassingen worden gebruikt, waaronder meer video en innovaties zoals adaptive learning, gamification en AR/VR. En dan moet je ook nog denken aan alle verschillende gebruikers in een onderwijsinstelling: iedereen wil ook met zijn persoonlijke apparaat op het netwerk, vanuit de kantine, op de gang, in de lerarenkamer enzovoort. Ook in het aantal apparaten en het datagebruik zit een stijgende lijn.

De komst van het Internet of Things (IoT) betekent bovendien dat ook andere apparaten verbinding nodig hebben, bijvoorbeeld door sensoren geactiveerde verlichting, toegangssystemen en andere slimme systemen in gebouwen, IP-beveiligingscamera’s, interactieve digitale informatieborden enzovoort. Netwerken die nu al op het randje van overbelast zijn, zijn straks niet meer toereikend.

 

Draadloos doet het

Gelukkig heeft niet alleen onderwijstechnologie zich ontwikkeld maar geldt dit net zozeer voor netwerktechnologie, en dan met name voor draadloze netwerken, die inmiddels vaak net zo goed presteren als bekabelde. WiFi 5 en de nieuwe WiFi 6-standaard (later meer daarover) kunnen worden geconfigureerd voor een gegevenssnelheid tot 1,7 Gbps of 2,4 Gbps. Dat is meer dan genoeg voor de meeste onderwijstoepassingen.

Afgezien van snelheid brengt de nieuwste draadloze technologie ook andere voordelen met zich mee. Zo is hij kosteneffectief, eenvoudiger te installeren en beheren, en voldoende flexibel om snel te worden uitgebreid. Locaties waar netwerkverbindingen nodig zijn, kunnen bijvoorbeeld een complexe indeling hebben of moeilijk toegankelijk zijn. Het plaatsen van netwerkkabels is wellicht niet eens mogelijk, dan wel tijdrovend en duur. Draadloos is in dat geval de oplossing.

Moeten er noodlokalen worden ingericht tijdens een renovatie? Of zijn er klassen waar een paar leerlingen allemaal tegelijk veel data gebruiken via WiFi? Je kunt het in een paar minuten regelen zonder datakabels. Ook stroomkabels kun je achterwege laten als je WiFi access points gebruikt met ingebouwde Power over Ethernet (PoE).

Moderne WiFi access points zoals de NETGEAR WiFi 6 WAX610 kunnen eenvoudig worden aangesloten om netwerken op te zetten met meerdere access points. Via de Insight-cloudbeheerportal kunnen alle WiFi access points, switches en andere via Insight beheerde netwerkapparaten worden gedetecteerd en beheerd.

Na installatie is het met Insight heel eenvoudig om draadloze netwerken op afstand te monitoren, ze opnieuw te configureren en wanneer nodig problemen op te lossen, via een webinterface of met de Insight-app. Dat is ideaal voor een IT-manager die meerdere scholen binnen een regio onder zijn hoede heeft, of voor een reseller die honderden kilometers verderop zit en een virtuele beheerde dienst biedt aan zijn klanten in het onderwijs.

Met speciale PoE-features zoals het op afstand uit- en weer inschakelen van een PoE-poort kan het WiFi access point waarop deze poort is aangesloten, vanaf een willekeurige plek worden gereboot. Op die manier kunnen de meest voorkomende problemen worden opgelost. Bij PoE kunnen ook werkschema’s worden gebruikt, bijvoorbeeld om de WiFi buiten schooltijd uit te zetten. Door access points aan te sluiten op PoE, kun je bovendien naadloos van het ene naar het andere access point roamen zonder dat dikke muren een probleem zijn.

 

Upgrade naar WiFi 6

Via WiFi 6 gaat gegevensoverdracht 30 tot 70% sneller, dus het is ideaal voor apps en apparaten die veel bandbreedte vragen, zoals surveillance cameras, conferencingapps, video en het overzetten van beeldmateriaal in hoge resolutie, of drukke WiFi-hotspots. Maar wat echt belangrijk is: WiFi 6 kan elk apparaat (en elke gebruiker) gelijk behandelen, zodat scholen en universiteiten een consistente en universele draadloze verbinding kunnen realiseren. Dankzij de betere dekking van WiFi 6 zijn bovendien tot 50 procent minder access points nodig, en dat scheelt behoorlijk in de kosten. WiFi 6 access points zijn ook volledig compatibel met bestaande WiFi 5 access points en -apparaten. Zo kunnen NETGEAR-klanten die al WiFi 5-netwerken in gebruik hebben, daaraan bijvoorbeeld zonder problemen een WiFi 6 outdoor access point (WAX610Y) toevoegen.

 

Veiligheid voorop

Draadloos gaat hand in hand met robuuste privacy- en beveiligingsfeatures. Wireless Protection Access (WPA) maakt deel uit van de standaardnormen voor WiFi en deze vorm van beveiliging ontwikkelt zich steeds verder. Daarnaast kunnen NETGEAR-gebruikers tot vier afzonderlijke veilige WiFi-zones maken binnen hetzelfde systeem. Zodat bijvoorbeeld de administratie, docenten, leerlingen en bezoekers allemaal hun eigen zone hebben. Scholen kunnen ook aangeven wie er prioriteit moet krijgen bij het verdelen van de bandbreedte. De producten van NETGEAR bieden ook nog extra veiligheidsfeatures om gebruikers in het onderwijs nog beter te beschermen.

Natuurlijk zijn er ook situaties waarin draadloos (nog) niet voldoende is. Naast de WiFi-producten heeft NETGEAR ook een uitgebreid aanbod aan netwerkswitches die ideaal zijn voor klanten en partners in het onderwijs, geschikt zijn voor kabel of glasvezel, al dan niet zijn voorzien van Power over Ethernet (PoE), en een doorgiftesnelheid hebben van 1 Gbps, 10 Gbps of meer.

NETGEAR heeft voor vrijwel elke klant en reseller voor het onderwijs een uitstekend aanbod voor zowel bekabelde als draadloze netwerken, en zijn producten worden overal ter wereld gebruikt in onderwijsinstellingen. Ons wereldwijde supportteam is voor alle klanten beschikbaar zonder meerkosten en speciaal voor het onderwijs verzorgen we ook vrijblijvende locatieonderzoeken.

Onderwijstechnologie zet grote stappen vooruit maar de netwerktechnologie van NETGEAR ontwikkelt zich minstens net zo snel.

Op zoek naar nog meer informatie over WiFi 6, vergeet dan onze WiFi 6 landingspagina niet!