NETGEAR Legt uit – Wireless Wi-Fi Systemen voor thuis!

0
2513

Op het internet wordt steeds vaker gesproken over draadloze Wi-Fi systemen, maar wat is nu precies een wireless Wi-Fi systeem waartoe dient het en wat lost zo’n systeem op? Kortom in deze rubriek willen we graag eens wat dieper ingaan op dit type oplossingen. Voor het gemak nemen we ook nog maar even de keuzes en mogelijkheden die er zijn bij NETGEAR voor dit type oplossingen en lichten we een tip van de sluier op met betrekking tot de installatie.

Met betrekking tot het ontstaan van Wireless Systemen ga ik even terug in de tijd: Wat we bij NETGEAR constateerden was dat de internetsnelheid gedurende de tijd steeds verder steeg, maar dat de wireless snelheid in de praktijk achter bleef. Zeker op het moment dat de afstand tussen een wireless cliënt en de router groter werd of dat het signaal door een muur heen moest ging de snelheid van deze verbinding drastisch omlaag. Om dit probleem op te lossen plaatst de consument extra (router) access points, draadloze repeaters en dergelijke oplossingen. Maar in de praktijk geeft dit meestal frustratie en blijkt dit niet de meest werkbare oplossing. Ook werkt roaming bij dit soort oplossingen niet echt galant. Sprekende voorbeelden zijn, dat en een wireless cliënt blijft “plakken” aan het eerste access point terwijl er dicht in de buurt van de cliënt een sterker signaal aanwezig is! Gevolgen slechte performance en traag her verbinden naar het andere acces point. Ook het installeren en onderhouden van dit soort “knutselwerk” is natuurlijk geen eenvoudige oplossing. Kortom duidelijke problemen waar een oplossing voor gezocht moest worden.

 

Mesh-sytems
Wireless Wi-Fi systemen worden meestal aangeduid met “Mesh systemen” en bestaan uit een router en een of meerdere satellieten. De router lijkt in principe sterk op de router zoals we deze al jaren kennen en is het basisstation voor deze oplossing. De satellieten zijn extra access points welke draadloos in verbinding staan met dit basisstation. Deze oplossing heeft als doel te werken als één dekkend systeem waardoor er door de gehele woning voldoende signaalsterkte is voor een vlotte internetverbinding verkregen wordt. Uiteraard dienen het basisstation en het aantal satellieten wel nog even bepaald te worden en op de juiste posities in de woning geplaatst te worden voor een perfect resultaat. Maar de meeste fabrikanten hebben hier prima richtlijnen en middelen voor om dit te bepalen.
Naast een perfecte dekking is het prettig als het Wi-Fi systeem ook nog fast-roaming ondersteund zodat de Wi-Fi cliënt netjes van het ene naar het andere access point overspringt, zonder dat dit een instabiel resultaat geeft.

In de praktijk is er behoorlijk wat keus met betrekking tot Wi-Fi systemen, maar waar zitten nu de grote verschillen en wat merk je hiervan in de praktijk.
Het merendeel van de systemen zijn dual-band oplossingen, hier hebben het basisstation en de satellieten twee zendfrequenties, namelijk 2,4 en 5GHz. Bij dit systeem gebruiken zowel de satellieten als de Wi-Fi cliënts gezamenlijk dezelfde radio’s. Deze concessie is gedaan vanwege de prijs en heeft als resultaat een lagere performance ten opzichte van de zogeheten tri-band systemen.
Een tri-band Wi-Fi systeem zoals de NETGEAR Orbi heeft een zogeheten Backhaul, om de router en de satellieten met elkaar te verbinden. Deze Backhaul is aparte Wi-Fi radio die geheel wordt opgeofferd aan deze taak en dit resulteert in hoge snelheden tussen de systemen zelf. Voor de cliënts is er een aparte 5GHz en 2,4GHz radio. Ook ondersteund de Orbi MU-MiMo, fast roming en beam forming wat zeker bij een hogere belasting door bijvoorbeeld audio of video streaming enorm bijdraagt aan een prettige gebruikerservaring.
Nog een paar weetjes over de Orbi Backhaul: De twee duurdere Orbi oplossingen RBK50 en RBK60 hebben een Backhaul met vier streams ook wel een 4×4 radio genoemd. De Orbi oplossingen type RBK20 hebben een Backhaul van twee streams (2×2) omdat we als NETGEAR geen concessie willen doen richting een dual-band Wireless System en toch willen concurreren met het middensegment van de Wireless Systemen. Ook is het vanaf bepaalde firmware versies mogelijk om de Backhaul over ethernet te laten lopen. De radio die normaal gebruikt wordt voor de Backhaul komen dan vrij voor Wi-Fi cliënts.

 

Mesh-extenders
Alternatief voor Orbi zijn de NETGEAR Mesh-extenders, type EX7500 en EX8000. Met deze Tri-Band oplossing is het mogelijk om een Mesh systeem te bouwen rondom een bestaande router. Hierbij wordt de router van bijvoorbeeld de provider als basis gebruikt om een verbinding te maken met de Mesh- extender. Uiteraard kunnen er bij deze oplossing meerdere Mesh-extenders toegepast worden. Kracht van deze oplossing is ook weer de Tri-Band implementatie die zorgt voor een hoge snelheid en flexibiliteit.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux