10 belangrijke voordelen van Power over Ethernet voor bedrijven

0
2145

Power over Ethernet (PoE), de gecombineerde oplossing voor stroom en communicatie, wordt in rap tempo gemeengoed in bedrijven. Of je nu thuis werkt, op kantoor, of WiFi gebruikt in een café of ergens anders, is de kans groot dat je in de buurt bent geweest van apparaten die hun stroom krijgen via PoE, zonder dat je daar verder iets van hebt gemerkt. The Insight Partners voorspelt op basis van eigen onderzoek dat Power-over-Ethernet in 2027 een wereldwijde marktomvang zal hebben van circa $1,9 miljard.

 

Wat is PoE?

Het idee is eenvoudig: elektriciteit en data gaan door dezelfde Ethernet-kabel en het aangesloten apparaat heeft geen aparte voeding meer nodig. Dat betekent minder kabels en minder rotzooi. Bovendien is er geen elektricien meer nodig om een nieuw stroompunt te maken in de buurt van het apparaat. Dat scheelt installatiekosten en er kan gewoon worden doorgewerkt. PoE is ideaal voor plekken die lastig te bereiken zijn met traditionele stroomkabels. PoE-apparaten kunnen bovendien op afstand worden beheerd. Je kunt ze op die manier rebooten, aan- en uitzetten, en ze zelfs volgens schema in- en uitschakelen om energie te besparen.

Het aanbod van apparatuur dat geschikt is voor PoE, is ook veel groter geworden na de komst van de PoE++-standaard, waardoor er via de Ethernet-kabel een vermogen van maar liefst 90 W aan apparaten kan worden geleverd. Dankzij productinnovaties van NETGEAR kan nu maar liefst 2880 W aan verbonden PoE-apparaten worden geleverd met maar één PoE-switch. De verbindingssnelheid loopt daarbij uiteen van 100 Mbps tot 10 Gb.

Maar wat PoE effectief kan is veel interessanter dan alleen de getallen. PoE is nu geschikt voor een groot aantal apparaten en speelt een belangrijke rol in de groei van het Internet of Things (IoT). PoE maakt allerhande producten en toepassingen mogelijk die kleine bedrijven in staat stellen geld te besparen, efficiënter te werken en beter te communiceren.

 

10 toepassingen van PoE in het hedendaagse bedrijfsleven

 

VoIP-telefoons

Dankzij hun lage energieverbruik behoorden VoIP-handsets tot de eerste apparaten die gebruikmaakten van PoE. PoE is enorm handig om telefoons te installeren in tijdelijke kantoorruimten dankzij het bereik van 100 meter en omdat er maar één kabel nodig is voor stroom én data. Als je bureaus zo ver mogelijk uit elkaar wilt plaatsen, bijvoorbeeld wanneer iedereen weer op kantoor gaan werken na dit COVID-tijdperk, komt PoE extra goed van pas.

 

Conferencing-systemen

Conferencing-systemen worden steeds beter van kwaliteit: je hoeft niet dicht bij elkaar te zitten om elkaar goed te zien en te horen. Met een videovergadering breng je teams op verschillende locaties met elkaar in contact en benader je de ervaring van een fysieke bijeenkomst.

 

Draadloze access points

Zowel thuis of bijvoorbeeld op kantoor, in een fabriek of in een magazijn, kun je dankzij PoE heel eenvoudig draadloze access points precies daar plaatsen waar ze het beste tot hun recht komen. Dus zonder rekening te moeten houden met de aanwezigheid van stopcontacten. WiFi is al een van de belangrijkste toepassingen voor PoE.

 

IP-camera’s

IP-camerabewakingssystemen zijn dankzij PoE veel flexibeler. Ze kunnen nu daar worden geplaatst waar het plaatsen van een stopcontact te lastig, duur of zelfs onmogelijk is, bijvoorbeeld hoog aan de muur of in portieken. Zelfs PTZ-camera’s (pan-tilt-zoom) en 4K IP-camera’s, die relatief veel stroom nodig hebben, kunnen via PoE worden aangesloten.

De verwerkingskracht van camera’s is enorm toegenomen omdat ze AI-software moeten kunnen draaien, bijvoorbeeld voor het herkennen van gezichten of voorwerpen, het registreren van kentekenplaten of ordehandhaving. Dat vraagt meer energie, dus een hoger PoE-vermogen komt goed van pas.

 

LED-verlichting

Energie is schaars en steeds meer bedrijven en consumenten investeren in slimme LED-verlichting omwille van het milieu. PoE kan de stroom leveren voor LED-verlichting die door beweging wordt geactiveerd en die zo kan worden ingesteld dat hij wordt uitgeschakeld als er niemand is.

 

Deursystemen en IoT-deurbellen

Net als IP-camera’s zijn dit systemen die zowel voeding als een dataverbinding nodig hebben. Met PoE kun je op je laptop zien wie er aan de deur staat en op afstand de deur opendoen. Profiteer van nieuwe ontwikkelingen zoals gezichtsherkenning.

 

Thuiswerken

Je kunt de WiFi-apparatuur neerzetten waar die het beste werkt, zonder dat je een extra stroomkabel nodig hebt. Je kunt PoE ook gebruiken voor domotica, zoals de verwarming en airconditioning, bewakingscamera’s, LED-verlichting en toegangssystemen. Je kunt zelfs je VoIP-telefoon mee naar huis nemen en via de cloud veilig verbinding maken met het telefoonsysteem van je werkgever.

 

Digitale informatieborden

Via PoE voorzie je menuborden, inchecksystemen, wegwijzers en reclamedisplays van stroom én gegevens. Digitale informatieborden worden steeds vaker gebruikt in de detailhandel, gezondheidszorg en horeca, bijvoorbeeld om mensen tijdens het wachten bezig te houden, of om nuttige informatie te laten zien.

 

PoE-speakers

Met behulp van PoE-speakers kun je boodschappen omroepen in een kantoor, school, winkelcentrum of zelfs buiten. Je kunt de speakers afzonderlijk instellen afhankelijk van de locatie. Sommige exemplaren zijn ook geschikt voor handsfree één-op-één-communicatie.

 

Distributie van HD-video

Met een bestaande kabel kun je HD- of zelfs 4K-video laten zien om indrukwekkende videowanden te maken of content naar meerdere schermen te sturen.

Hopelijk geeft dit een idee van wat PoE zoal voor kleine bedrijven kan betekenen op dit moment. NETGEAR staat klaar om te helpen bij de volgende stap. NETGEAR heeft PoE-switches met uiteenlopende specificaties, van 19 W tot 2880 W, van 100 Mpbs tot 10 Gbps en Multigig, en met 5 tot 48 poorten. Of het nu gaat om unmanaged of fully-managed switches, met features zoals geavanceerd beheer per poort, PoE-schema’s en beheer op afstand via de Insight-cloudportal profiteer je optimaal van de voordelen van PoE. Ga naar www.netgear.com/poe voor meer informatie.

Power over Ethernet is een blijvertje. Het is een markt die zich snel ontwikkelt en steeds meer gebruiksmogelijkheden krijgt. Momenteel is het vooral een handige, voordelige technologie die overal kan worden ingezet en uitstekend van pas komt in kleine bedrijven.

 

Op de hoogte blijven van alle PoE updates? Dat kan hier:

Bron 1:
https://www.theinsightpartners.com/reports/power-over-ethernet-market