Nieuw: Netgear Wireless nu ook in explosiegevaarlijke omgevingen

0
1632

Als resultaat van de nauwe samenwerking tussen NETGEAR en ATEX-specialist Ex-Machinery B.V. in Zwijndrecht, is onlangs een explosieveilige uitvoering van de draadloze ProSAFE draadloze access points geïntroduceerd. Vooral door de opmars van het Internet of Things (IoT), Industrie 4.0 en instrumenten die draadloos communiceren met het netwerk, stijgt de behoefte aan draadloze access points in de industrie exponentieel. Voor het onder meer besturen van processen en het webbased verzamelen van data, zoals temperatuur, druk, toerental, etc. van machines en apparatuur, zijn op steeds meer verschillende locaties stabiele internetverbindingen nodig.

Omdat bekabelen vaak ondoenlijk (en duur) is, biedt draadloze communicatie de zowel technisch al economisch ideale oplossing. Dat geldt ook voor productieomgevingen met kans op stof- of gas-explosiegevaar, waarvoor conform de ATEX-wetgeving explosieveilige Wi-Fi access points en antennes nodig zijn. “Die waren aanvankelijk niet beschikbaar in de markt,” legt Gido van Tienhoven, directeur van Ex-Machinery uit. “Vandaar dat we contact hebben gezocht met NETGEAR, waarbij onze focus zich vooral richtte op de ProSAFE draadloze access points, die NETGEAR specifiek heeft ontwikkeld voor de zakelijke/industriële markt. Wij kennen de ATEX-wetgeving op ons duimpje en op grond daarvan weten we waaraan apparaten als routers en WiFi antennes moeten voldoen. Maar ook voor andere apparaten hebben we oplossingen ontwikkeld. We letten daarbij onder meer op de hoog frequente en data-aansluitingen, warmteontwikkeling, schakelende elementen, EMC, uitgestraald vermogen, etc. Als resultaat van die analyse hebben we voor de ProSAFE serie een speciale Ex-behuizing geconstrueerd voor de router en een nieuwe explosieveilige WiFi antenne ontwikkeld die een groter bereik heeft, waardoor met minder access points een uitstekende dekking kan worden gerealiseerd. Op deze manier brengen we een goed doorontwikkeld en uiterst betrouwbaar Wi-Fi product op de markt dat volledig geschikt is voor gebruik in een stof- of gasexplosiegevaarlijke ATEX Zone 2 of 22 omgeving.

Groter gevaar dan men denkt!

ATEX-expert Gido van Tienhoven legt uit dat explosiegevaar in veel industrietakken behoorlijk wordt onderschat. “Bij explosiegevaar denkt men onmiddellijk aan de petrochemische en Oil & Gas industrie, waar veelal sprake is van vluchtige dampen en gassen. Maar er zijn veel meer industrieën waarbij explosiegevaar optreedt. Neem de productie van melkpoeder of medicijnen en het schuren en zagen van hout. Maar ook bij het slijpen van metaal in de nabijheid van brandbare stoffen of materialen kan sprake zijn van explosiegevaar. In ons land komen vrijwel wekelijks stofexplosies voor en die zijn dus talrijker dan explosies van gassen of dampen! Uiteraard zijn er al jaren speciale Ex-uitvoeringen van componenten, machines, systemen en apparaten op de markt. Het nadeel is echter dat deze vaak mindere prestaties leveren dan niet-explosieveilige apparaten. Dat heeft te maken met de aanzienlijk kleinere aantallen waarin Ex-uitvoeringen geproduceerd worden, waardoor er ook minder wordt geïnvesteerd in innovatie. Bovendien zijn er nog steeds producten waarvan tot voor kort geen explosieveilige uitvoeringen op de markt waren. Daar bedenken wij oplossingen voor. Zo bouwen we bijvoorbeeld ook explosieveilige high-end airconditioners voor toepassing in industriële omgevingen en zijn we bezig met de ontwikkeling van explosieveilige tablets en smartphones.”