NETGEAR Tech-Dive: Hoe beheer ik een NETGEAR Stack?

0
1804

Als in een voorgaande NETGEAR Tech-Dive beschreven is een netgear switch stack te beheren met slechts één IP-nummer. Voordeel met deze stacking oplossing is dat het aantal IP-nummers in een netwerk sterk gereduceerd kunnen worden waardoor het beheer vereenvoudigd wordt. Ook kunnen andere stacks, switches of devices met LACP aangesloten worden wat weer een hogere snelheid en redundantie biedt. Ook hebben we genoemd dat NETGEAR managed switches “seamless failover” bieden waardoor de overgebleven aansluitingen op de stack zonder time-out blijven werken. Maar er zijn meer voordelen te noemen bij NETGEAR stacking. In deze NETGEAR Tech-dive iets meer over het software beheer van de NETGEAR stacking technologie.

Configuratie distributie

De stack-master is de houder van de stack-configuratie en zal deze configuratie distribueren over de rest van de aangesloten switches binnen de stack. Voordeel hiervan is dat de configuratie in elke switch aanwezig is zodat elke switch een kandidaat kan zijn om de rol van master over te nemen. Dit voor het geval de originele (primary) master uitvalt.

Firmware-updates

Firmware-updates met nieuwe functies en bugfixes zijn beschikbaar op https://downloadcenter.netgear.com, deze updates zijn net zoals voor alle NETGEAR switch-producten gratis beschikbaar. De basisregel voor een stack is dat elke switch in de stack dezelfde firmware versie dient te hebben. Dit heeft te maken met de functionaliteit welke verbeterd is of geïntroduceerd wordt bij een nieuwe firmware release. Bij het toevoegen van een nieuwe switch binnen een stack is het dus noodzakelijk om eerst de firmware op de nieuwe switch te controleren en indien nodig gelijk te trekken met de firmware versie op de stack. Uiteraard is het mogelijk om de stack firmware op te waarderen via het management console en de CLI. Hieronder wat meer duidelijkheid over deze procedure:

Het upgraden van de firmware op een switch-stack is hetzelfde als het upgraden van de firmware op een standalone switch. Nadat er een nieuwe firmware is gedownload kan deze ingeladen worden naar de stack. Via het menu System > Stacking > Advanced > Stack Firmware Synchronization kan het updategedrag voor de stack ingesteld worden. Als de optie “stack Firmware Auto Upgrade” op Enable staat dan zal de stack master eerst worden opgewaardeerd en gereboot om de firmware versie actief te maken en aansluitend worden dan de andere switches in de stack een voor een opgewaardeerd en gereboot. Advies hierbij is om dit onderhoud in te plannen vanwege de downtime per switch, veroorzaakt door het herstarten van de switches na de firmware update.

NMS300

NETGEAR heeft SNMP-managementsoftware beschikbaar ter download en implementatie.  Deze software heet NMS300 en is te installeren op een Windows PC of Server. De eerste 200 IP-adressen van de te beheren devices zijn gratis en kom je boven de 200 IP-Adressen dan zijn er licenties verkrijgbaar. NMS300 is volledig getuned op zakelijke NETGEAR-producten en de implementatie is laagdrempelig en snel. Beheer met NMS300 is eenvoudig en de menustructuur is logisch opgebouwd. Voor de signalering en rapportage zijn koppelingen met een mailserver eenvoudig in te stellen. De rapportage kan periodiek worden gegenereerd en in de vorm van een PDF via email verzonden worden naar degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheer.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux