NETGEAR legt uit – Wat is interferentie?

0
2804

Bij advies ter bestrijding van Wi-Fi problemen wordt vaak de term interferentie gebruikt. Maar wat is interferentie nu eigenlijk?

Natuurkundig verstaat men onder interferentie het samen- of tegenwerken van golven op dezelfde plaats en tijd. Dit effect kunnen eenvoudig vergelijken met het gooien van kiezelstenen in een vijver. Een omgeving die nagenoeg geen last van interferentie heeft kan je vergelijken met het gooien van één kiezelsteen in het water. In deze situatie zie je een keurig cirkelvormig golvenpatroon. Gooien we daarentegen een aantal kiezelstenen tegelijkertijd in het water, dan zien we meerdere golven die elkaar verstoren. Dit is precies wat er gebeurt met interferentie zoals bij Wi-Fi, met als resultaat een instabiele draadloze verbinding.

De kunst is om uit te vinden waar het probleem ligt. Is de interferentie Wi-Fi gerelateerd dan kan je dit onderzoeken met speciale software welke je kan installeren op bijvoorbeeld een smartphone of op de notebook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Met deze software kan je alle wifi signalen inzichtelijk maken en zo kiezen voor het meest ‘stille’ kanaal

Zijn de interfererende bronnen niet van Wi-Fi afkomstig, dan is een spectrum analyse de meest doeltreffende methode on de storende bron op te sporen. Een Wi-Fi spectrum analyzer is een meetinstrument welke alle signalen zichtbaar maakt op een scherm binnen een een bepaald frequentie spectrum. In dit geval de algemeen gebruikelijke Wi-Fi frequenties.

Helaas is de praktijk dat niet veel mensen in bezit zijn van dit soort meetapparatuur. Hierom een aantal suggesties met betrekking tot de meest voorkomende storingsbronnen die niet aan Wi-Fi gerelateerd zijn: Controleer de omgeving op alarmsensoren, bewegingssensoren en DECT-basis stations. Zorg er voor dat als deze bronnen aanwezig zijn, dat de Wireless Router of access point minimaal 1,2 meter afstand van deze storende bronnen opgesteld word. De beïnvloeding van de storende bron is dan beduidend lager. Ook kan een wat oudere magnetron als hij in werking gezet wordt een storingsbron zijn.

voor degene die meer over dit onderwerp willen weten is ook een Nederlandse Wiki te vinden.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux