Power over Ethernet (PoE) is een enorme kans voor elektricien en installateurs.

0
1933

Power over Ethernet (PoE): een uitgelezen kans voor installateurs

Van oudsher krijgen eenvoud, lage kosten en installatiegemak prioriteit op de technologiemarkt. Ideeën die het leven vergemakkelijken zijn steevast de meest vooruitstrevende. En Power over Ethernet (PoE) valt zonder meer in die categorie. Met deze snel evoluerende technologie kunnen kleine en grote bedrijven de veelheid aan apparaten verbinden die ze in gebruik hebben. En het grote voordeel is dat het installeren, beheren en upgraden van hun infrastructuur met PoE een stuk eenvoudiger wordt.

PoE levert stroom via twisted pair Ethernet-kabels, zodat het bekabelde datanetwerk zowel data als stroom aan apparaten levert. Dat betekent dat een en hetzelfde netwerk geschikt is voor een verscheidenheid aan services en apparaten. Een voordelige en energiezuinige oplossing.

De PoE 802.3-standaard ondersteunt nu al enige tijd tot 30 watt en voor veel toepassingen was dat voldoende. Eind 2018 zijn de PoE-standaarden echter aangepast voor apparaten die meer stroom vragen. Via PoE kan nu tot 55W en tot 90-100W worden geleverd, met ondersteuning voor multi-Gigabit Ethernet, 2.5GBASE-T, 5GBASE-T en 10GBASE-T.

Doordat er geen traditionele voedingskabels meer nodig zijn, kunnen configuraties snel en eenvoudig worden uitgebreid of aangepast. Zo kun je meer apparaten aansluiten die voeding nodig hebben, zelfs in omgevingen waar weinig ruimte is of die moeilijk te bekabelen zijn, zoals plafonds en andere tussenruimten.

PoE wordt nu al gebruikt in combinatie met CCTV- en bewakingscamera’s, VoIP-telefoons en WiFi-access points, maar dankzij de nieuwe PoE-standaarden met hogere output zijn er veel meer toepassingen mogelijk. Zo wordt PoE in de nabije toekomst ook geschikt voor slimme verlichtingssystemen, externe hulppunten, intercom-, toegangs- en deurvergrendelingssystemen voor gebouwen, Public Address-systemen en luidsprekers, projectoren en videoapparatuur, POS- en selfservicepunten, en natuurlijk ook smart-home-apparaten.

Dit biedt bedrijven een nieuw verdienmodel en geeft elektrotechnische installatiebureaus bovendien de kans om hun dienstenaanbod uit te breiden. In tegenstelling tot een 120/220V-netwerk zijn voor het installeren van PoE geen speciale kwalificaties nodig en is PoE veilig te gebruiken. Dankzij de veilige en eenvoudige installatie en brede toepassingsmogelijkheden kunnen uiteenlopende installatieprofessionals hun aanbod uitbreiden met PoE-apparaten.

De nieuwe standaarden zullen vrijwel zeker uitmonden in een grotere vraag naar high-end PoE-apparaten. En professionals in het veld kunnen naast hun bestaande diensten ook PoE-apparatuur gaan aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan installateurs van kabel- en tv-apparatuur en horeca- en evenementeninstallaties, beveiligingsspecialisten en AV-professionals.

Met PoE vergt de installatie op locatie veel minder tijd. Doordat de downtime nihil is, is er nauwelijks hinder voor de bedrijfsvoering. Als de netwerkkabels worden gebruikt die al in een bedrijf aanwezig zijn, is een PoE-installatie uitermate eenvoudig. Het is dan louter een kwestie van randapparaten toevoegen of verwijderen, of de netwerkconfiguratie aanpassen.

Met PoE zijn er geen voedingsadapters meer nodig die ruimte in beslag nemen en lokale stroom nodig hebben. Voordelen voor installateurs zijn onder meer de snellere, eenvoudigere en veiligere installatie. Eindgebruikers profiteren van minder kabels, minder volumineuze transformatoren en andere energiebeheerapparaten, en een lager energieverbruik.

Een PoE-netwerk wordt centraal beheerd vanaf één router, met back-up. Dankzij extern beheer kan het energieverbruik vanaf elke locatie worden bewaakt, zodat apparaten kunnen worden bijgeregeld, uitgeschakeld of ingeschakeld. Dit kan een flinke energiebesparing opleveren.

LED-lampjes, Wi-Fi access points en VoIP-telefoons kunnen na kantooruren worden uitgeschakeld. Beveiligingscamera’s zijn alleen actief wanneer dat nodig is. Bovendien daalt het energieverbruik per apparaat, omdat PoE op laagspanning werkt.

PoE is een veilige laagspanningstechnologie en opent een wereld aan mogelijkheden voor efficiënte, voordelige apparaten en diensten. Het potentiële installatiegemak, de ruimtebesparing, de lagere (beheer)kosten en het verminderde energieverbruik komen zowel u als uw klanten ten goede. En van deze technologie mogen we nog veel meer verwachten.

Dit originele artikel werd gepubliceerd in het Britse van de Electrical Times Tijdschrift. Vind hen bij ElectronicalTimes op Twitter.

Autheur: Kieran Purdie (Systems Engineer NETGEAR UKI )

Meer informatie over NETGEAR Business PoE Switching https://www.netgear.nl/landings/poe/