Modern wifi-netwerk in eeuwenoud pand door NETGEAR-apparatuur

0
1707
netgear-huis-petry

Het is in deze tijd moeilijk voor te stellen dat er nog plekken zonder internetverbinding zijn, maar het Huis Petry in het pittoreske Belgische stadje Bilzen is dan ook geen standaard bouwwerk. De voormalige dokterswoning stamt uit 1865, en is sinds 2000 een beschermd monument dat volledig in de oorspronkelijke staat werd gerestaureerd, om daarna te worden uitgebaat als restaurant, bed & breakfast en bakkerij. Een moderne horecagelegenheid kan niet zonder eigen netwerk, maar waar te beginnen in een monumentaal en beschermd pand?

Keuze voor NETGEAR
Peter Briers, uitbater van Huis Petry, was van plan de IT-infrastructuur in te richten met soft- en hardware van Apple. Hij kwam daarvoor terecht bij oude bekende Ivizi, reseller van Apple-computers en netwerkoplossingen voor bedrijven. “Ik maak privé ook gebruik van de producten van Apple, en kende Ivizi daarom al. Bij het zoeken naar een oplossing ben ik dan ook eerst bij hen gaan informeren of zij mij niet konden helpen met het inrichten van het netwerk.”

“We verzorgen vaker NETGEAR-netwerkoplossingen met voor bedrijven en scholen.”

Dat konden ze wel. Luc Janssen, projectleider vanuit Ivizi: “We verzorgen vaker NETGEAR-netwerkoplossingen met voor bedrijven en scholen. Het Petry-project was echter anders dan anders, want in een monumentaal pand kun je niet vrijelijk je gang gaan.” Ivizi werd daarom gevraagd om al heel vroeg tijdens de renovatie te komen kijken. Luc: “Dat stelde ons in staat om met zowel de architect als de aannemer te praten. Neem bijvoorbeeld bekabeling: die werk je in zo’n gebouw niet zomaar even weg. Omdat we er zo vroeg bij betrokken werden, konden we met de elektricien overleggen over de te trekken kabels.”

Dekking op basis van plattegrond
Ivizi vroeg Huis Petry om twee dingen: een lijst met wensen en een plattegrond. Luc: “Op basis daarvan maakten we een raming. NETGEAR hielp ons de afmetingen van ruimtes en dikte van de muren in een programma in te voeren, dat de situatie virtueel nabootste. Op basis daarvan stelden we een installatie samen die we bij ons op kantoor testten, voordat we de spullen naar Bilzen brachten.”
Eenmaal daar was de stroom nog niet in alle kamers aangelegd. “Wij hebben de patchkast ingericht, maar het ophangen van de apparatuur hebben we aan de elektricien overgelaten,” zegt Luc. “Dat is met deze apparatuur geen enkel probleem. Dat is ook wat NETGEAR naar mijn mening onderscheidt van de concurrentie: de gebruiksvriendelijke interface om de configuratie te regelen, en vervolgens plug-and-play.”
Een uitdaging werd gevormd door de dekking. In moderne gelegenheden zijn draadloze routers aan een systeemplafond geen gek gezicht, maar bij 19e-eeuwse schilderingen steken zulke apparaten wel erg schril af. Luc: “Er kon niet zomaar overal een acces point worden opgehangen, maar na wat kleine aanpassingen op de tekentafel wisten we de dekking volledig te krijgen.’’

“Er kon niet zomaar overal een acces point worden opgehangen, maar na wat kleine aanpassingen op de tekentafel wisten we de dekking volledig te krijgen.’’

Groot gebruiksgemak
Ook Peter is erg te spreken over het gebruiksgemak van NETGEAR. “Ik ben zelf geen grote IT-man, maar het is fijn om te zien dat NETGEAR goed met onze apparatuur werkt”, stelt hij vast. Luc beaamt dat. “Iedereen kan het instellen zoals hij of zij wil. Zo is het hier zo ingericht dat gasten op een aparte gastenwifi kunnen inloggen, terwijl we daarnaast nog een netwerk hebben ingericht waar de hotelapparatuur gebruik van kan maken.” De reacties van klanten zijn ook lovend. “Mensen die in het restaurant komen eten zijn zeer tevreden, en van mensen die een nachtje blijven slapen horen we ook alleen maar goede verhalen”, zegt Peter.
Dankzij NETGEAR-apparatuur staat Huis Petry in één keer met beide benen in de 21e eeuw.

De voordelen op een rij:

  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Goede ondersteuning vanuit NETGEAR
  • Optimale dekking dankzij inventarisatie door Ivizi

Geïnstalleerde NETGEAR apparatuur:

  • 1M SFP+ DIRECT ATTACH CABLE
  • DUAL RADIO 11N 3X3 WLAN AP
  • QUAD WAN SSL GIGABIT VPN FW
  • S3300 28PT STKBL POE SMART SW W/10G
  • WIRELESS CONTROLLER AP BNDL
  • WIRELESS CONTROL LIC TO MANAGE 10 AP

bron: Dutch IT-Channel