Alles wat je altijd al wilde weten over Multi-Gig Ethernet maar bang was om te vragen.

0
3130

MKB-netwerken (Midden- & klein bedrijven) kunnen gewoon niet bijblijven met de explosieve toename in bandbreedtevereisten van de nieuwste netwerkapparaten. Naast WiFi-standaarden als 802.11ac zijn er ook steeds meer krachtige servers en werkstations die grote bestanden verplaatsen. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van elementen die netwerksnelheden vereisen die hoger zijn dan de 1 Gbps-standaard. Inmiddels hebben deze tot 2,5 Gbps en zelfs 5 Gbps nodig. Een apparaat voor dataopslag dat veel gegevens te verwerken krijgt zoals de ReadyNAS Appliance van NETGEAR, kan bijna 20 Gbps verwerken. Helaas is momenteel nog steeds vaak het netwerk zelf dat de vertragende factor is in het voltooien van de uurlijkse back-ups of snelle replicatie.

Waarom verplaatsen we niet alleen iedereen en alles in het MKB naar 10 Gbps?

Er zijn een paar redenen waarom bedrijfseigenaren niet gewoon de overstap direct naar 10Gbps maken, de grootste reden zijn de kosten die meekomen met de investeringen die gedaan moeten worden. NETGEAR was de drijvende kracht achter de enorme kostenbesparing op 10 Gbps Ethernet-switches waardoor ze betaalbaar werden voor de MKB-portemonnee. U kunt tegenwoordig een 10 Gbps Ethernet-switch voor minder dan 100 euro per Ethernet-poort kopen terwijl de prijs ongeveer 400 euro per poort was voordat NETGEAR meer dan 8 jaar geleden de categorie binnentrad. De 10 Gbps (10GBASE-T)-technologie is nog steeds een groeiend netwerksegment ondanks dat de prijs van een gemiddelde switchpoort van 10 Gbps vele malen hoger is dan een Gigabit-poort. NETGEAR levert meer dan 75% van de MKB 10 Gbps-switchmarkt.

10 Gbps Ethernet heeft een groot nadeel ten opzichte van de 1 Gbps (1000BASE-T) standaard – u heeft namelijk speciale bekabeling nodig. Koperen Ethernet-kabels zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. 10 Gbps heeft Categorie 6a-kabels (CAT6A) of hoger nodig, terwijl snelheden van 1 Gbps kunnen worden bereikt met de oudere CAT5E-kabels. En wat ligt er vandaag de dag voor soort bekabeling in de verlaagde plafonds van het gebouw waar u nu in bent? Ja, zeer waarschijnlijk CAT5 of CAT5E.

Een “ruk-en-vervang” van uw Ethernet-bekabeling kost u ongeveer 300 euro per fysieke verbinding. Dit kan dus een zeer kostbare upgrade zijn, omdat u waarschijnlijk 3 of 4 verbindingen per werknemer nodig hebt. Pc’s, VoIP-telefoons, IP-camera’s, draadloze toegangspunten, beeldschermen, servers en opslag moeten allemaal via Ethernet worden verbonden. En dan hebben we het nog niet eens de op internet aangesloten (IoT) apparaten zoals thermostaten, deursloten en sensoren geteld.

Dus – zitten we voor altijd vast met 1 Gbps?

Gelukkig niet! Er is een manier om hogere Ethernet-snelheden te gebruiken dan Cat5e-netwerkkabels – door een nieuwe technologie toe te passen, genaamd Multi-Gig Ethernet of NBASE-T. Deze nieuwe standaard beschrijft snelheden van 2,5 en 5 Gbps ten opzichte van bestaande bekabeling.

Maar waarom is de MKB-markt de afgelopen jaren niet naar deze nieuwe Multi-Gig-norm overgestapt?

Opnieuw, het antwoord heeft betrekking tot de kosten. De ontwikkelingstijd speelt daarnaast ook een rol.

 

De MKB-markt heeft behoefte aan flexibele Ethernet-switches met verschillende poortconfiguraties. Als u bijvoorbeeld vier moderne WiFi-accesspoints met WiFi-snelheden tot 2,5 Gbps voldoende bandbreedte wilt bieden hebt u ten minste vier 2,5 Gbps PoE Ethernet-verbindingen per switch nodig en een uplinkpoort op die switch die verbinding maakt met uw core-netwerk met een snelheid van 10 Gbps. In feite is een 4:1-verhouding van 2,5 Gbps tot 10 Gbps nodig om een “non-blocking” architectuur te maken zoals we het noemen in netwerk “nerd”-taal.

Daarom heeft de eerste MultiGig-switch van NETGEAR, de M4200, zes 2,5 Gbps PoE-poorten, twee 5 Gbps poorten en 2x 10 Gbps fiber uplink poorten. Het werkt met bestaande Cat5e-kabels tussen de swithes en de access points tot 100 meter. Dit betekent dat u het kunt gebruiken om een bestaand WiFi-netwerk te upgraden van 1 Gbps backhaul naar 2,5 Gbps of om een nieuw netwerk toekomstbestendig te maken.

Hoewel het zinvol is om zeer snelle WiFi te gebruiken wordt het probleem van het brengen van betaalbare Multi-Gig aansluitingen naar elke netwerkverbinding van uw bedrijf nog steeds niet opgelost.

Er is meer.

Wat als bedrijven legacy Ethernet-snelheden willen combineren (100 Mbps of 100BASE-T, nog steeds in gebruik voor telefoons en audio omdat het uiterst betrouwbaar en goedkoop is) met snelheden van 1 Gbps, 10 Gbps maar ook deze nieuwe snelheden van 2,5 en 5 Gbps? Dit vereist nog een paar rondes van engineering en kostenreductie.

Hier is het goede nieuws.

Wij hebben het gedaan! NETGEAR heeft deze problemen opgelost. Inmiddels hebben we de beschikbaarheid aangekondigd van een reeks Multi-Gig Ethernet-switches die zowel 2,5, 5 Gbps en 10 Gbps ondersteunen, evenals de goede oude 100 Mbps en 1 Gbps. Aangezien deze switches nu met 5 verschillende snelheden werken, noemen we ze “5-speed Ethernet switches”.

Met deze betaalbare technologie nemen de fabrikanten van apparatuur de normen Multi-Gig en 5-speed aan en, zoals wij zeggen, verlagen zij de implementatiekosten snel. U kunt namelijk al 2,5 en 5 Gbps-snelheden al vinden op verschillende apparaten en er zijn PCI-netwerkkaarten waarmee u bestaande pc’s en servers kunt ombouwen.

Een verontschuldiging.

Ja – wij, als industrie, zijn collectief schuldig aan deze verwarring door al deze verschillende normen door elkaar te mengen.

Het beste nieuws is dat de meeste fabrikanten van apparatuur nu Multi-Gig in producten met daadwerkelijke MKB-prijzen invoeren. Een goede netwerkupgrade!

Wil je meer weten over Multi-Gig , ga naar www.netgear.nl/Multi-Gig