NETGEAR Tech-Dive: Wat is Multi-Gig Ethernet en waarom is deze standaard ontwikkeld?

0
2274

De 1Gbps ethernet standaard bestaat alweer sinds 1999, vergeleken met de voorgaande ethernet standaarden is dit best wel een lange periode. Bij een aantal ICT- processen en ook ICT-middelen toegepast binnen het SMB, is tegenwoordig al snel meer bandbreedte nodig. Hierdoor komen we als NETGEAR, steeds vaker projecten tegen waarbij de bandbreedte behorende bij 1Gbps niet meer toereikend is.

Een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden van “knelpunten” binnen een netwerk zijn:

  • Het overstijgende netwerkverkeer tussen de switches onderling.
  • De grote hoeveelheden data die gepaard gaat bij een “disk-to-disk” back-up oplossing.
  • Toepassing van server virtualisatie tussen de host- en de storage servers.

Niet echt revolutionair nieuws zal je denken, want we adviseren, voor dit soort gelegenheden al sinds “jaar en dag” 10Gbps Ethernet oplossingen. Daar hebben jullie natuurlijk een punt. Maar wat we wel al een tijdje zien is dat de ontwikkeling van applicaties niet stil gestaan heeft en dat de behoefte aan relevante informatie steeds belangrijker is om bijvoorbeeld de juiste beslissingen te nemen of conclusies te trekken. Hierbij zie je dan ook, dat de hoeveelheid data om te raadplegen de laatste jaren sterk gegroeid is. Tevens zien we dat er aan de kant van de grafische werkstations, hogere snelheden nodig zijn dan 1Gbps. De resolutie van het beeldmateriaal is door de tijd sterk verbeterd, waardoor de bestandsgrootte sterk gestegen is en dat heeft z’n weerslag op de performance van het netwerk. Ook zien we een opkomende vraag naar de snellere AC-Wave 2 access points. Dit komt omdat het aantal wireless cliënts over de laatste paar jaar sterk gegroeid is. Al dit soort ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat niet alleen in de serverruimte hogere datasnelheden nodig zijn. Maar ook dat gebrek aan bandbreedte verplaatst is richting de werkvloer. Hier zit dan ook de uitdaging omdat werkstations en access points verspreid staan over een heel gebouw en dat het bedrijfsleven in verband met de kosten, liefst gebruik willen maken van zijn bestaande bekabeling.

De praktijk leert dat in 90% voor het datanetwerk, bekabeling van het type CAT 5e of CAT 6 gebruikt is en zodoende is voor 75% van deze situaties het gebruik van 10Gbps ethernet niet haalbaar. Resultaat was dat er geen ander alternatief was, dan de bekabeling aan te passen.

Praktisch heeft aanpassen van bekabeling veel voeten in aarde: Niet alleen de kosten van gemiddeld €300 per kabel, maar ook logistieke kosten, zeker bij de wat grotere projecten, is er sprake van het tijdelijk verplaatsen van afdelingen, “we willen immers gewoon door blijven gaan met onze werkzaamheden tijdens het opnieuw bekabelen” . Het bijkomend tijdverlies, maakt her-bekabelen een kostbare aangelegenheid.

Schone taak voor de fabrikanten een technologie te ontwikkelen welke een snelheid groter dan 1Gbps tot 100 meter over de bestaande CAT 5e en CAT 6 netwerken te transporteren.

Dit heeft geresulteerd tot de NBASE-T alliantie, waarin de meest toonaangevende netwerk fabrikanten de handen ineen geslagen hebben. De hieruit voortgekomen oplossing is genoemd de IEEE 802.3bz (Multi-Gigabit) standard en is slechts in twee jaar tijd tot stand gekomen! De IEEE 802.3bz standaard biedt snelheden van 2,5- en 5Gbps over CAT 5e of CAT 6 bekabeling tot een lengte van 100 meter en in de praktijk zijn deze snelheden hoog genoeg om het dataverkeer van werkstations en de snellere AC-Wave 2 access points een goede performance te bieden.

NETGEAR heeft een ruim assortiment Multi-Gig Ethernet switches van unmanaged tot en met onze managed switch categorieën. Uniek bij onze Multi-Gig oplossingen is dat als we spreken van 5-Speed switches, dat inhoudt dat we snelheden van 100mbps, 1-, 2,5- 5- en 10Gbps per RJ45 ethernet-poort ondersteunen.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux