NETGEAR Legt uit – To Repeat of niet…….

0
2872

Als Presales Engineer bij NETGEAR ben ik dagelijks betrokken bij Wi-Fi advies, dit gaat van wat kleine adviezen tot en met complete wireless planningen met advies hoeveel AP’s een bepaalde situatie nodig heeft, vergezelt met de onderbouwing waarom, hoe en waar deze AP’s geplaatst moeten worden. Voor het merendeel zijn dit gezien mijn functie, zakelijke omgevingen zoals kantoren, fabrieken en niet te vergeten de restaurants en hotels. Af en toe krijg ik een aanvraag uit de privésector meestal uit de hoek van “Hoe hoort het eigenlijk?” ofwel de Nouveau riche. Maar de overeenkomst bij alle Wi-Fi aanvragen is als vanzelfsprekend de opmerking:

“Ik wil overal Wi-Fi”

Met de jaren dat ik actief ben op het gebied van Wi-Fi heb ik vele duizenden adviezen uitgewerkt en wat opvalt is dat ik nagenoeg nooit dezelfde situatie ben tegengekomen. Tevens zien we dat de grens tussen een klein zakelijke oplossing en de omgeving van een gezinssituatie aan het vervagen is. In de thuisomgeving, zijn we Wi-Fi heel anders gaan gebruiken dan een paar jaar geleden. De eerste trend die we in de praktijk zien is dat het aantal Wi-Fi toestellen sterk gestegen is. Ik zou graag een huishouden, bestaande uit vier of meer personen willen uitdagen, om eens te tellen hoeveel Wi-Fi toestellen er in zijn omgeving zijn. Je staat echt verbaasd over de hoeveelheid Wi-Fi connecties op je netwerk.

Tweede punt is de gestage groei van het aantal Internet of Things‎ (IoT) oplossingen, want wie wil er nou niet dat zijn slimme verlichting op commando aan of uit gaat, of weten wie er rond zijn huis sluipt of “ring ring” aan de deur staat te bellen?

Als derde zien we streaming diensten als “Video on demand” en de concurrentie tussen KPN, Ziggo, Tele2 maar ook Netflix of Videoland welke zorgt voor veel reclame-uitingen en zo stijgt het aantal abonnees op deze genoemde diensten jaar over jaar. Laat ik vooral niet vergeten de nieuwe trend van hoge kwaliteit audio streaming te noemen. Steeds meer audiodiensten bieden tegenwoordig onder druk van de concurrentie van Tidal en Qobuz High-res streaming content op cd-kwaliteit aan en ook hierdoor wordt het Wi-Fi zwaarder belast dan ooit. Daarbij geldt ook dat Wi-Fi dekking, geen garantie is voor een stabiele- of verbinding met voldoende snelheid is.

Hiermee zijn we precies beland waar ik met deze blog naartoe wil. Namelijk dat door de vele afhankelijkheden bij een Wi-Fi omgeving, het geven van een goed Wi-Fi advies maatwerk is.  Uiteraard verstrekt door een specialist op dit gebied die de nodige “meters” in de praktijk heeft gemaakt…. Zonder een goede beschouwing en overweging van de situatie kan je namelijk niet zomaar voor het gemak aannemen dat bijvoorbeeld een repeater, dan Wi-Fi range extender de oplossing is voor alle Wi-Fi problemen. Dit is dan ook de reden dat er zoveel verschillende oplossingen op de markt zijn. Uiteraard kan ik over dit onderwerp nog uren doorschrijven, dus hieronder in het kort de opties om een consumenten Wi-Fi netwerk uit te breiden:

 

Tweede access-point: Deze kan met een lange kabel aangesloten worden op de plek waar het Wi-Fi signaal slecht is. Voor dit alternatief moet je wel een fatsoenlijke ethernet-kabel hebben of aanleggen.

Wi-Fi Boosters of Range Extenders: Dit alternatief wordt erg veel toegepast en lift mee op het bestaande Wi-Fi netwerk. De praktijk leert dat als je de range extender op de grens plaatst waar het bestaande Wi-Fi signaal nog net goed is. Zodanig dat je op deze manier de reikwijde van je Wi-Fi signaal kunt verbeteren, dit zonder het aanleggen van extra netwerk kabels.

Opmerking: Bij de bovenste twee toepassingen is dat in de praktijk geadviseerd wordt om een andere SSID aan te maken, zodat je zelf kan kiezen wat het sterkste signaal is, afhankelijk de positie waar je op dat moment in de woning bent. Maak je de SSID’s gelijk, dan is nooit zeker of je met het sterkte Wi-Fi punt verbonden bent. Dit fenomeen wordt ook wel Sticky Client genoemd.

Wi-Fi Mesh extenders: Deze oplossing is de evolutie van de boven beschreven Range Extender. Het principe van plaatsing is hierbij ook gelijk als bij de normale extender, waarbij het mooie van de NETGEAR mesh extenders is, dat deze de technieken ingebouwd hebben voor roaming.  Zo is het mogelijk om op de mesh extender dezelfde SSID aan te houden als bij de router. Hierdoor zal als je door de woning wandelt de Wi-Fi cliënt zelf na verloop van tijd overschakelen naar het sterkste signaal. Zeker in het geval dat als de provider al een dual-band router (Wi-Fi met 2,5Ghz en 5Ghz) heeft, soms verstrekt bij het abonnement, is de NETGEAR Tri-Band Wi-Fi Mesh extender zo ontworpen dat hij zich op zowel 2,4- als 5GHz met deze router verbindt. Voordeel hiervan is dat de verbinding tussen de router en mesh extender zo snel als mogelijk is en dat geeft uiteindelijk een betere Wi-Fi ervaring bij roaming en streamen door het hele huis en zeker ook voor de eerder beschreven gezinssituaties.

Wi-Fi Systems: De Orbi oplossing is zo’n voorbeeld en verzorgt de meest ultieme Wi-Fi experience mogelijk. Een Orbi Wi-Fi systeem laat alle Wi-Fi punten (satellieten) als één geheel functioneren en zorgt zelfs voor Fast Roaming, dit indien de Wi-Fi cliënt deze functie ook ondersteunt. Bovendien doe je alle instellingen via een centraal punt. Dit centrale punt zorgt er verder voor, dat alle instellingen worden doorgegeven aan de satellieten. Dus verandert er een wachtwoord of SSID, dan wordt dit in één keer naadloos aangepast bij onze Orbi’s en voorkomt zo, dat je elke satelliet langs moet om de instellingen te veranderen.

De Orbi satellieten kunnen zowel draadloos als met ethernet bekabeling op de Orbi router aangesloten worden. Bij een draadloze configuratie maakt de Orbi gebruik van een “Backhaul” dit betekend dat voor het netwerkverkeer tussen de router en de satellieten gebruik gemaakt wordt, van een daarvoor gereserveerde Wi-Fi verbinding. Als je de Orbi satellieten op ethernet bekabeling aansluit dan worden de Wi-Fi zenders die je normaal voor de backhaul gebruikt ingezet als extra Wi-Fi radio. Voor beide gevallen geldt dat het resultaat de beste mogelijke Wi-Fi ervaring is door de gehele woning. Daarbij is NETGEAR Orbi ook de beste oplossing voor omgevingen waar veel gestreamd wordt.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux