NETGEAR Blog: De rol van het Search Domain bij Discovery in AV over IP-omgevingen

0
72

Onlangs ontving ik een vraag van een reseller over het instellen van het “Search Domain” bij de velden van de DHCP server binnen zijn NETGEAR AV Switch. Bij het configureren van de DHCP-server voor een VLAN binnen NETGEAR Engage™ kon hij zijn instellingen niet opslaan en kreeg hij een melding. Deze melding geeft aan dat we het invullen van het “Search Domain” afdwingen. Uiteraard is er een reden en bracht deze vraag een aantal relevante punten naar voren die ik hier graag met jullie wil delen.

Vraag van de reseller:

“Wat vul je in het ‘Search Domain’-veld in bij het instellen van de DHCP-server in NETGEAR Engage™ en waarom vraagt NETGEAR AV hier tegenwoordig om?”

Mijn antwoord:

Het veld “Search Domain” moet verplicht worden ingevuld: Dit zorgt voor de juiste werking van DNS-SD (DNS Service Discovery) en mDNS (Multicast DNS). Dit voorkomt problemen bij de discovery (het ontdekken) van apparaten van verschillende AV- en IP Verlichtingsfabrikanten, die anders zonder de juiste domein instellingen vanuit DHCP onvoorspelbaar kunnen zijn. Daarom hebben we deze invoer binnen NETGEAR Engage™ verplicht gesteld.

Resultaat: Met een klein beetje nadenken vooraf, hopen we tijdens het inbedrijfstellen en in daarna tijdens bedrijf, de AV-oplossing, stabieler te laten functioneren. Alle kleine beetjes helpen, hieronder iets meer uitleg over de domeinnamen welke je kan kiezen.

Extra toelichting:

Als je geen officiële domeinnaam hebt, dan wordt er meestal een zelfbedachte domeinnaam met .local aan het einde gebruikt. Bij Microsoft Windows geeft dit in de regel geen probleem en als je een logische (sub)domeinnaam invult die op .local eindigt dan komt het vanzelf goed.

Maar bij gebruik van Linux-distributies zoals Ubuntu of andere op Debian gebaseerde varianten, kan de extensie .local op problemen stuiten: Bij deze Linux-varianten wordt systemd-resolved gebruikt voor DNS-resolutie, wat conflicten kan opleveren bij het resolven van .local-domeinnamen. Om deze problemen te vermijden, kun je in dat geval beter .home of .lan gebruiken bij het instellen van het ‘Search Domain’. Kijk maar naar deze voorbeelden bij een VLAN voor Dante of AES67 Audio:

    • .home
    • .lan

 

FQDN

Als je wel een FQDN (Fully Qualified Domain Name) tot je beschikking hebt, kun je deze invullen in het ‘Search Domain’ veld bij de DHCP-server. Overigens is een FQDN is een volledige domeinnaam die de exacte locatie van een computer, host of netwerk segment op het internet specificeert. Het bestaat uit een hostname en een domeinnaam.

Bijvoorbeeld, als je een FQDN hebt voor je audionetwerk, zou je iets kunnen invullen zoals dante.domeinnaam.com. Waar domeinnaam de werkelijke domeinnaam is van de locatie waar je de configuratie aan het instellen bent.

 

Conclusie:

Het instellen van een Search Domain is cruciaal voor het correct functioneren van DNS-SD en mDNS in netwerken met meerdere VLAN’s. Door een domeinnaam op te geven, kunnen veelvoorkomende problemen bij de discovery van devices worden voorkomen. Of je nu een officiële domeinnaam gebruikt of een verzonnen naam die eindigt op .local, .home of .lan, het belangrijkste is dat je netwerkconfiguratie goed werkt en compatibel is met de devices die je gebruikt.

Ik hoop dat deze informatie nuttig is en dat het helpt bij het begrijpen van het belang van het instellen van een Search Domain. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om met mij of met mijn collega’s van het ProAVdesign@netgear.com contact op te nemen.

Heb je interesse in onze AV over IP trainingen kijk dan zeker even op deze link.