NETGEAR Tech-Dive: Wat is LLDP en wat kan je er mee

0
5111

Ik kreeg laatst een vraag uit het veld of ik in mijn switch-trainingen het onderwerp LLDP behandel. Hiervoor moest ik aangeven dat LLDP geen besproken onderwerp is in onze trainingen. Mede omdat de configuratie van LLDP in on ons geval vrij eenvoudig is en vraag naar andere meer essentiële zaken zoals aangegeven door onze resellers de voorkeur heeft. Ook is een dag training beperkt tot 6 uur en moeten we focussen op de meest gevraagde onderwerpen. Door de jaren heen hebben al aardig wat personen onze switch trainingen gevolgd, dus vandaar ter aanvulling deze blog.

Doel van LLDP is om op een onderhoudsvriendelijke manier een netwerk in kaart te brengen en managementinformatie te vergaren, waardoor onderhoud en mutaties eenvoudiger zijn door te voeren, met als resultaat een verhoogde bedrijfszekerheid van een ICT-netwerk. Zeker bij de wat grotere netwerken, waar gaande de tijd zaken veranderen is LLDP een uitgekiende oplossing om eenvoudig te registreren wat er aan een netwerk veranderd.

LLDP voluit “Link Layer Discovery Protocol” is een oplossing waarbij netwerk devices op zoek gaan naar hun “buurman” om zo onderling managementinformatie uitwisselen. Kort voorbeeld: Als een netwerk device (bijvoorbeeld een switch) op zijn poorten een ander netwerk device aangesloten heeft welke ook LLDP ondersteund (en actief heeft), dan wisselen beide devices informatie uit en slaan dit op in hun MIB-database.

Deze informatie is vervolgens terug te vinden door in te loggen op de betreffende switch, waar via het LLDP-menu of indien van toepassing via een console terug te lezen is.

Ook kunnen de meeste netwerk managent pakketten, de LLDP-informatie uit de devices uitlezen en zo een compleet netwerk in kaart brengen, met alle voordelen voor het beheer en onderhoud.

LLDP een open industriestandaard en zo toepasbaar voor alle netwerkfabrikanten. Het LLDP-protocol draait een nivo lager dan TCP en is hierdoor alleen van toepassing binnen één netwerksegment en kan niet gerouteerd worden.

Ook hoor je in het veld de term LLDP-MED waar het laatste deel van de afkorting staat voor “Media Endpoint Discovery”. LLDP-MED is een uitbreiding op LLDP met focus op VoIP devices. LLDP-MED is ontwikkeld door de TIA (Telecommunications Industry Association) en wisselt bovenop LLDP, belangrijke zaken uit als bijvoorbeeld Quality of Service (QoS) en onder meer ook PoE informatie. LLDP-MED wordt gebruikt tussen switches en eindpoint devices (zoals IP-telefoons).

Bij NETGEAR ondersteunen we LLDP en LLDP-med op onze Smart Pro- en op de Fully Managed Switches. LLDP is standaard voor geconfigureerd. Om de LLDP-instellingen te controleren kan je de onderstaande stappen volgen in de web interface van de boven genoemde series NEGEAR-switches om de instellingen te controleren

  • Klik op System, LLDP, Advanced, LLDP Port Settings.
  • Alle poorten moeten ingesteld zijn op ‘Admin Status’ als ‘Tx and Rx’.
  • Kijk bij alle poorten of.
  • ‘Notification’ op ‘Enable’ ingesteld is.
  • ‘Optional TLVs’ ook op ‘Enable’ ingesteld is.
  • Zo niet pas dit dan aan.
  • Klik op LLDP-MED Port Settings.
  • Controller of bij de data en voice poorten: dat de ‘Port’ op ‘LLDP-MED Status’ is ingesteld en daarbij, ‘Notification’, en ‘Transmit Optional TLVs’ op ‘Enable’ staan. Zo niet corrigeer dit dan.

Dit is in feite alles wat er ingesteld hoeft te worden. Nu nog even een mooi netwerkmanagementpakket installeren en het onderhoud wordt een “peace of cake”.

Heb je zelf een onderwerp voor een blog gerelateerd aan NETGEAR, stuur mij dan een email.

Eric Lindeman
Sr. SE NETGEAR Benelux